Hasil Yang Memberangsangkan! 200 Pips Dalam Seminggu Guna Teknik Forex Sebenar

By | January 27, 2013

Result dah keluar! Hasil yang didapati sangat memberangsangkan! Saya kena bagi Thumbs UP kepada Khalid Hamid, pengasas Teknik Forex Sebenar kerana membuat produk yang sangat baik. Menggunakan 2 konsepĀ  yang diajar dalam Teknik Forex Sebenar, candlestick support/resistance dan candlestick reversal signal, saya dah berjaya profit 200 pips dalam seminggu! Macam tak percaya tetapi itulah hasilnya jika kita tekun belajar dari guru yang berpengalaman seperti Khalid Hamid.

Rahsia 200 Pips Seminggu

fxprimus-coach-banner-300x250Setelah membaca buku Teknik Forex Sebenar dan menonton video-video tutorial yang disediakan, saya pun membuka akaun live dengan forex broker yang dah lama saya kenal, FXPRIMUS. Tuan Khalid mencadangkan beberapa broker tetapi memandangkan saya kenal dan percaya dengan orang-orang dekat FXPRIMUS, saya buka akaun dengan mereka. Amaun tak banyak pun, cuma 100 USD (lebih kurang RM 305.40).

Lepas dah daftar dengan broker, saya pun download platform MT4 dan mula buat setting seperti yang disarankan dalam e-book.

Ada beberapa petua “power” yang disarankan oleh Tuan Khalid:

  1. Trade hanya pada time frame yang tinggi seperti H4 (4 jam), D1 (satu hari) dan W1 (satu minggu). Ini kerana signal atau pattern pada candlestick lebih tepat pada time frame yang tinggi dan tak terdedah kepada signal noise.
  2. Trade with the trend for the trend is your friend. Ini sangat-sangat penting! Yang paling penting di sini adalah, anda kena pastikan samada trend sedang naik atau turun atau sideways (tak naik dan tak turun juga). Cara yang senang adalah melihat pada trend di time frame yang tinggi terlebih dahulu seperti di W1, kemudian bandingkan dengan trend di D1 dan H4. Selalu lihat pada trend jangka panjang seperti W1 dan H1!
  3. Konsep candlestick support/resistance dan candlestick reversal signal sangat berkuasa! Ingat, saya cuma menggunakan 2 konsep ini dalam trade saya baru-baru ini dan ianya dah membuahkan hasil. Teknik Forex Sebenar mengajar banyak lagi kaedah-kaedah yang advanced seperti Fibonacci Retracement, Sunday Bar..dan lain-lain.
  4. Fokus hanya pada Major Pairs. Mengambil nasihat beliau, saya cuma trade dekat EUR/USD dan GBP/USD. Pendekatan ini sangat baik sebab saya dapat fokuskan tenaga dan minda pada satu perkara pada satu masa.

Snapshot Kat Mana Saya Profit Dalam Satu Trade

200pips-h4Sedikit penerangan tentang setup di atas. Ini merupakan signal bagi EUR/USD pada sekitar 8 Jan 2013 hingga 11 Jan 2013. Nampak tak candlestick reversal signal dekat atas? Ya, candlestick Hammer terbentuk. Signal ini menunjukkan yang market akan bertukar trend ke uptrend.

Pada masa itu, saya cuma mencari peluang untuk BUY. Oleh itu, saya setkan Pending Order, Take Profit dan Stop Loss seperti yang diajar oleh Khalid Hamid dalam Teknik Forex Sebenar.

Cita-cita saya nak Take Profit agak tinggi, lebih kurang dekat label “Sell Here”. Bukan gelojoh tetapi saya cuma mengamalkan apa yang diajar oleh Tuan Khalid sentiasa kurangkan risiko dengan mengubah stop loss mengikut arah pasaran.

Adakah perhitungan saya tepat? Dalam kes ini, ia sangat-sangat tepat! Semuanya ini saya dapat laksanakan hasil tunjuk ajar Tuan Khalid dalam Teknik Forex Sebenar. Memang berbaloi sangat-sangat RM199 yang saya laburkan untuk mendapat produk ini!!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply