Boleh Tak Jana Duit Forex Dengan Hanya 100 USD?

Money makes money…

Kalau takde duit, tak payah lah fikir nak trade forex?

Rasanya statement kat atas kurang tepat.

Ya, anda perlu duit untuk trade forex tetapi duit kecil pun boleh digandakan menjadi duit besar, jika anda tahu caranya.

Katakan anda cuma ada $100 USD. $100 USD jika ditukar ke duit Malaysia (RM), nilainya adalah RM 399.65.

Cukup Tak Nak Jana Duit Forex Dengan Hanya 100 USD?

Rasanya cukup kot..

Jika anda dah membeli Teknik Forex Sebenar (TFS), anda akan dapat satu fail sulit berbentuk Excel yang menunjukkan pelan menggandakan ekuiti dari 100 USD menjadi 32,368.25 USD dalam hanya 12 bulan (Dengan syarat, anda tak buat sebarang withdrawal dalam tempoh itu).

Saya akan tunjukkan snapshot minggu pertama sewaktu modal cuma 100 USD dan minggu ke 52…Pada masa itu, modal dah mencecah 32,368.25 USD.

pelan-tfs

Peringatan:

Duit profit yang di jana pada minggu ke-52 adalah anggaran dan ianya bukan pasif atau duit automatik…anda perlu buat kerja.

Anda perlu masuk buat trade, exit trade, kaji market..

Anda perlu buat kajian secukup-cukupnya..samada kajian fundamental atau price action.

Jikalau dilihat pada rajah di atas, cuma Target Net Profit Mingguan (Pips) je yang sama iaitu 200 pips seminggu. Yang lain semuanya berubah apabila dah sampai minggu ke-52.

So, kat sini, anda dah boleh teka yang anda cuma perlu jana 200 pips setiap minggu je untuk menggandakan 100 USD menjadi 32,368.25 USD dalam 52 minggu.

Susah Tak Nak Jana 200 Pips Seminggu?

Sebenarnya tak susah, jika anda tahu teknik forex yang betul.

Panduan Teknik Forex Sebenar mengajar dengan terperinci bagaimana nak jana 200 pips seminggu dan pada masa yang sama, gandakan akaun dari 100 USD menjadi 32,368.25 USD dalam satu tahun.

Kat sini, saya cuma memberi sinopsis apa yang terkandung dalam panduan buku dan DVD Teknik Forex Sebenar.

1. Anda kena tahu baca carta Candlestick. Ini merupakan syarat pertama jika anda nak jana beratus pips dalam seminggu.

Contoh Carta Candlestick

Contoh Carta Candlestick

Jika dilihat sepintas lalu, carta Candlestick ni nampak sangat rumit terutama untuk mereka yang masih baru dalam forex.

Saya faham..

Masta Khalid Hamid, pengasas Teknik Forex Sebenar pun faham benda ni. Oleh sebab itu, Panduan Teknik Forex Sebenar mengajar dengan teliti dan dengan bahasa yang mudah difahami tentang cara nak baca carta Candlestick ini.

2. Time Frame.

Ada banyak time frame (julat masa) yang boleh digunakan untuk buat analisis pasaran. Masta Khalid, pengasas Teknik Forex Sebenar mengesyorkan supaya guna Daily (D1) dan Weekly (W1) chart untuk menentukan arah trend dan 4-hour (H4) chart untuk mencari titik entri yang tepat.

Kebanyakan forex trader gagal buat duit dari forex disebabkan oleh…entri yang salah. Oleh itu, ilmu buat entri tepat ni adalah sangat mahal.

Masa buat entri pun penting.

Perasan tak?..Forex trader kebanyakan trade pada waktu malam. Ada tak trader yang trade pada waktu siang contohnya, pukul 9 pagi?

Rasanya tak ramai kot.

Teknik Forex Sebenar menerangkan dengan jelas kenapa anda HARUS trade pada waktu dan hari yang tertentu (Contohnya, cari titik entri pada pukul 4 petang pada hari Khamis).

3. Major Pairs.

Anda hanya perlu fokus pada major pairs. Abaikan yang lain.

Saya hairan ada trader yang sangat rajin sehingga nak kaji 100 pairs. Sebenarnya tak perlu pun nak buat benda ni.

Major pairs pun dah cukup untuk memberi rezeki mingguan yang lumayan.

4. Support and Resistance (SNR)

SNR merupakan asas forex yang harus dikuasai jika anda nak menjana 200 pips ke-atas secara konsisten setiap minggu.

Kombinasi candlestick, SNR dan CRS (candlestick reversal signal) dah cukup untuk memberi isyarat yang kuat untuk menentukan arah trend dan buat entri.

 Kesimpulan

Jika anda dah menguasai cara untuk jana 200 pips ke-atas seminggu, anda sebenarnya dah pegang kunci untuk tukar 100 USD menjadi 32,368.25 USD dalam 12 bulan.

Anda cuma perlu “stick to the plan”.

Dan ANDA boleh BELAJAR teknik serta strategi untuk menjana beratus-ratus pips setiap minggu dari Panduan Buku Dan DVD Teknik Forex Sebenar.

Ikhlas,

Shahrul (Sifu Forex)

 

P.S. Berminat tak untuk join group eksklusif forex untuk bincang-bincang trade mingguan, bertanya soalan, belajar dari trader yang dah jana 6-angka seminggu?  Jika anda berminat, anda cuma perlu beli Teknik Forex Sebenar => Kat Sini.

Kita jumpa kat dalam group ye!!

P.P.S. Soalan penting: Forex broker mana yang ok? Bagi saya, saya akan guna broker Fxprimus atau XM kerana mereka mempunyai reputasi cemerlang dan mereka dikawal selia oleh badan kewangan Eropah.

Selain itu, customer support mereka mantap. Rajin menjawab soalan dan sangat friendly :-)

 

0

Dunia Misteri Jutawan Forex Di Malaysia

3027306-poster-p-1-jj-abrams-mystery-boxSaya kenal ramai forex trader yang bergelar jutawan. Mereka low profile, tak suka menunjuk-nunjuk dan sangat-sangat kaya.

Mereka membina kekayaan mereka melalui kemahiran trade forex.

Forex?

Anda mungkin bertanya…

Bukan kah forex tu skim cepat kaya?

Di Malaysia, forex telah dimasukkan ke dalam golongan skim-skim cepat kaya, sama dengan MLM, pelaburan emas, mirza, dll.

Nama forex telah disalahgunakan oleh scammer-scammer yang berniat jahat untuk menipu rakyat Malaysia yang kurang berilmu dalam bidang ini.

Masalah yang sering berlaku apabila scammer berleluasa: pihak berkuasa akan buat “crackdown” untuk menangkap scammer dan malangnya, forex trader yang benar akan turut terkena tempias.

Ini lah sebab kenapa forex trader yang berjaya kat Malaysia sangat low-profile dan misteri.

Teknik Forex yang mereka guna untuk menjana pendapatan 7-angka setahun tak di ketahui sangat.

Malah, jiran-jiran mereka sering tertanya-tanya apakah sebenarnya pekerjaan si forex trader ni…

Rumah dah lah besar dan mewah. Tinggal kat gated-community dengan securiti guard.

Kereta pula, 3 hingga 4 biji pun ada..

Jika anda bertanya apa pekerjaan si forex trader, beliau akan menjawab samada buat bisnes restoran atau beliau mempunyai salon rambut.

Pekerjaan sebenar (forex trading), disembunyikan.

Dan bisnes mereka tak semestinya maju sangat. Ada yang “running at a loss”.

Tetapi si forex trader ni tak kisah sangat sebab punca duit beliau, lubuk untuk mendapat beribu-ribu dollar setiap hari tak datang dari bisnes fizikal yang dijalankan.

Pendapatan utama si forex trader datang dari => Forex.

Bisnes restoran atau salon yang dijalankan berfungsi sebagai “diversion” atau dalam Bahasa Melayu, penyamaran untuk mengaburi mata masyarakat sekeliling tentang punca pendapatan sebenar trader.

Bukan nak bertindak sombong atau berlagak pintar tetapi agak susah nak terangkan kat jiran sebelah yang anda baru gak buat setengah juta dollar semalam hasil trade forex.

Bagi mereka, perkara ni sangat-sangat mustahil.

Oleh itu, lebih baik si forex trader menyembunyikan pekerjaan mereka yang sebenarnya.

Bagaimana Dengan Anda?

Adakah anda dah berpuas hati dengan gaji anda sekarang?

Adakah anda dah mencapai segala impian anda, samada melancong ke Eropah, membeli rumah semi-d, membeli kereta sport, atau menunaikan Haji?

Adakah pekerjaan anda menghalang anda daripada meluangkan lebih banyak masa dengan suami, isteri dan anak-anak?

Sekarang…

Cuba bayangkan hidup yang lebih baik.

Cuba bayangkan situasi di mana anda mempunyai pendapatan pasif dan wang yang cukup di bank sehingga anda tak perlu bergantung pada pekerjaan anda sekarang.

Cuba bayangkan KEBEBASAN dari stress, kekangan masa, trafik jam, bos yang jahat…

Jika anda nak kehidupan yang lebih baik….

Berhenti berdalih dan mula bertindak!

“Imperfect Action Is Better Than Perfect Inaction”

Ambil tindakan segera untuk belajar ilmu dan kemahiran FOREX yang akan menjana duit masuk ke poket anda di masa hadapan.

Dapatkan Ilmu Forex Kat Sini.

Dan apabila anda dah bersedia untuk trade, anda boleh buka akaun dengan forex broker seperti XM atau Fxprimus dan mula trade.

0

Bagaimana Jika Anda Gagal? Persoalan Trader Yang Selalu Rugi Dalam Forex

Dalam artikel kali ini, saya nak sentuh tentang benda yang jarang dibincangkan oleh penjual-penjual sistem dan seminar forex, iaitu, kecenderungan majoriti trader untuk rugi dalam forex.

Para pakar forex menyatakan bahawa 95% orang yang trade forex akan gagal. Cuma 5% je yang akan berjaya.

Saya mendapati benda ni betul. Saya ada ramai kawan yang trade forex. Daripada 10 orang yang trade, 9 akan rugi teruk.

Saya ada seorang kawan yang rugi 3000 USD dalam satu malam disebabkan kesilapan tak letak stop loss semasa trade. Tetapi itu belum teruk lagi. Ada seorang lagi yang saya kenal kerugian 40,000 USD dalam 3 hari trade!

Punca Trader Rugi Dalam Forex

1. Kebanyakan trader yang saya kenal tak guna stop loss.

Ini adalah tabiat yang kurang bijak kerana stop loss dapat membantu untuk mengurangkan risiko semasa trade. Bayangkan jika analisis anda tak menjadi dan market yang sepatutnya BUY bertukar menjadi SELL. Stop loss dapat meminimakan kerugian yang teruk. Dengan stop loss, anda cuma rugi sedikit jer.

2. Trade pair yang tak stabil.

Sebagai trader, anda kena lah bijak. Sebab hanya trader bijak sahaja yang akan profit dalam forex. Yang kurang bijak tu, maaf ye. Duit anda akan melayang. Khalid Hamid, pengasas Teknik Forex Sebenar menyarankan trader untuk trade Major Pair sahaja. Beliau tak menggalakkan trader trade cross pair dan lain-lain. Major pairs lebih stabil, ianya lebih mudah untuk dianalisa, dan pergerakannya lebih senang untuk dibaca.

3. Tak faham bagaimana menggunakan Risk to Reward Ratio yang betul.

Masuk trade, target 10 pip je tetapi stop loss, sehingga 100 pips atau lagi teruk, takde stop loss langsung.

Cara ini salah. Profit yang bakal dijana haruslah lebih besar dari risiko yang diambil. Bukan sebaliknya.

Jika Anda Selalu Gagal…

Jangan risau. Anda tak keseorangan.

Semua orang pernah gagal. Yang menjadi penentu adalah bagaimana anda respon kepada kegagalan itu.

Saya menerima banyak email dari trader yang selalu rugi. Nasihat saya sentiasa sama:

1. Amalkan kaedah trade yang selamat dengan mengambil risiko yang kecil. Biasanya, hanya 2 % dari modal. Kawalan risiko dilaksanakan dengan menggunakan stop loss.

2. Ambil sebahagian besar masa untuk analisis dan merancang (90 %). Selepas merancang, laksanakan apa yang dirancang (10 %).

3. Trade menggunakan Teknik Price Action. Teknik Forex Sebenar mengajar bagaimana trade kaedah Price Action dengan betul. Klik Di sini untuk info lanjut.

0

Indahnya Kehidupan Sebagai Forex Trader :-)

Saya tak pernah menyesal belajar ilmu dan mendalami forex. Di sebabkan forex lah, kehidupan saya semakin baik.

Duit di bank cukup, duit di poket pun cukup.

Isteri saya tak pernah merungut sebab keperluan rumah dijaga.

Jika ada apa-apa masalah kesihatan, saya terus je ke hospital swasta untuk berjumpa doktor pakar. Tak perlu lagi beratur kat hospital kerajaan dan dirawat oleh doktor pelatih.

Life is good :-)

Baru-baru ni, saya beli kereta baru. Kereta lama, Proton Saga, saya bagi percuma je kat adik saya di kampung. Kereta baru yang dibeli lebih besar..Jenama Isuzu DMax Vcross 3.0.

Masa buat pinjaman untuk kereta baru, pegawai bank yang meluluskan pinjaman terkejut dengan pendapatan bulanan saya. Dengan suara perlahan, dia memberitahu saya pendapatan bulanan saya cukup untuk bayar gaji beliau selama setahun…

Masa bekerja saya bukan seperti kebanyakan orang.

Saya cuma bekerja 1 jam sehari je…Ok, kadang-kadang, kalau rajin sedikit, saya akan bekerja 2 jam sehari.

Ya, memang best hidup sebagai forex trader full-time.

Dan saya harus berterima kasih kepada Encik Khalid Hamid kerana produk beliau, Teknik Forex Sebenar, panduan forex no#1 d Malaysia telah mengajar saya bagaimana untuk buat duit dari forex.

Beliau telah berjaya membimbing saya dan ramai lagi untuk memahami dan menguasai forex….supaya ekonomi kami terjamin.

Thank you Khalid Hamid..Thank You Teknik Forex Sebenar!

Jika anda berminat, anda boleh dapat info lanjut tentang Teknik Forex Sebenar kat sini.

0

Kos Kehidupan Menaik…Gaji Anda Pula? Hmm..

imagesSalam Kawan,

Adakah anda dah terfikir bagaimana nak “survive” tahun 2015?

Nampaknya ekonomi negara tak seindah yang disangkakan. Harga minyak dah jatuh, nilai Ringgit pula semakin susut dan GST bakal diperkenalkan pada 1 April 2015.

Kesannya?

Banyak pengangguran akan berlaku akibat pembuangan pekerja secara besar-besaran. Saya ada ramai kawan yang bekerja di sektor oil and gas. Sektor ini lah yang mengalami kesan yang teruk disebabkan harga minyak sedunia yang telah jatuh baru-baru ini. Mereka memberitahu saya bahawa syarikat-syarikat oil and gas ni sedang mengurangkan pekerja secara drastik.

Ramai di antara mereka mempunyai gaji RM 10,000 ke atas. Jika dibuang kerja, pendapatan mereka akan susut menjadi KOSONG!

Jika gaji dah menjadi kosong, bagaimana pula nak bayar pinjaman rumah? Pinjaman kereta? Kos persekolahan anak-anak?

Terus terang saya katakan benda ni memang pahit.

Saya menjangkakan trend “buang kerja” ini akan berterusan dan akan diguna pakai oleh syarikat-syarikat sektor lain sebagai strategi untuk mengurangkan kos.

Bagaimana Dengan Anda Pula? Adakah Anda Mempunyai Backup Plan Yang Kukuh?

Saya sangat percaya dengan falsafah bahawa seseorang itu HARUS mempunyai Multiple Streams of Income. Pendapatan anda harus dijana dari pelbagai sumber, bukan dari satu sahaja.

Jika anda mempunyai sumber pendapatan UTAMA dari pekerjaan anda, anda harus berusaha untuk tambahkan pendapatan anda dari sumber-sumber yang lain sebagai PERSEDIAAN untuk masa-masa yang sukar.

Saya nak TEGASKAN di sini: Masa-masa sukar akan datang!

Jika anda tak bersedia dari segi ekonomi, anda akan HANYUT dibawa arus globalisasi.

Buat persediaan SEKARANG! Bukan esok, bukan lusa tetapi hari ini untuk memperkukuhkan ekonomi anda.

5 Tips Untuk Bersedia Dari Segi Ekonomi

1. Simpan sekurang-kurangnya 10 peratus dari gaji anda dan masukkan ke dalam simpanan tetap seperti ASB atau mana-mana bank.

2. Kurangkan masa melepak dekat kedai kopi.

3. Belajar skill baru yang boleh menjana pendapatan pasif seperti Forex, Perniagaan Online, dan lain-lain.

4. Berusaha untuk kurangkan kos kehidupan dan buang benda-benda yang tak perlu (live below your means).

5. Buat pelaburan masa, tenaga dan duit untuk membina saluran-saluran pendapatan pasif yang akan menjana duit bulanan untuk anda di masa akan datang.

Kesimpulan

Tahun ini, anda harus meningkatkan PRODUCTIVITI dan menjadi lebih bijak dari tahun sebelumnya…Jika anda nak SELAMAT dari kemerosotan ekonomi yang bakal melanda. Anda harus BERUSAHA dengan bersungguh-sungguh. Kurangkan bermain, kurangkan lepak, kurangkan komplen, tetapi gandakan usaha, tingkatkan kemahiran, gandakan simpanan duit…

Sifu Forex

P.S. PENGUMUMAN PENTING: Teknik Forex Sebenar Versi 6 (TFSV6) sudah dilancarkan. TFSV6 adalah Panduan Forex No #1 Di Malaysia, bertujuan untuk mendidik dan membimbing rakyat Malaysia dan negara-negara jiran seperti Singapura, Brunei dan Indonesia untuk memiliki kemahiran yang tinggi dalam Forex sehingga mereka dapat menjana pendapatan 5-Angka seminggu secara pasif. Sila klik di sini untuk info lanjut tentang TFSV6.

0

Tahun 2015: Ekonomi Down, Kita Pula Yang Sentiasa Profit

Salam semua dan Selamat Tahun Baru 2015!

Orang kata tahun ini akan menjadi agak mencabar untuk kita di Malaysia. Harga minyak sedunia dah jatuh, nilai matawang Ringgit pun turut serta susut nilai. Setakat ni 1 USD bersamaan dengan 3.53 Ringgit.

Ramai yang mengatakan kegawatan ekonomi akan melanda Malaysia pada tahun ini.

Selain itu, GST pun bakal diperkenalkan pada tahun ini. Saya tak pasti bagaimana GST akan memberi kesan kepada masyarakat. Saya percaya kos kehidupan akan naik dan ramai orang akan merana terutama mereka yang masih lagi makan gaji. Gaji tak naik tapi kos semakin naik. Fikir kan lah..

Namun begitu, saya pasti tentang satu perkara:

Orang yang telah belajar untuk jana duit dari Forex akan sentiasa buat duit, tak kira lah samada ekonomi maju atau ekonomi jatuh.

Orang yang trade forex berada dalam situasi yang unik. Kita tak terlibat dalam perniagaan fizikal seperti menjual hasil pertanian atau mengejar projek kerajaan. Oleh itu, faktor seperti kekurangan pembeli langsung tak beri kesan kepada kita.

Peluang untuk buat duit dari forex akan sentiasa wujud setiap minggu dari hari Isnin sehingga Jumaat apabila pasaran matawang sedunia dibuka.

Jumlah duit yang anda boleh buat dari forex setiap minggu bergantung kepada MODAL yang anda laburkan dan KEMAHIRAN forex untuk mengenalpasti dan menangkap peluang yang ada apabila ia timbul depan mata.

Ok, saya nak berhenti menulis.

Tetapi sebelum itu, saya nak tunjukkan anda satu gambar bukti kejayaan forex dekat bawah:

testimonialbaru_2Ya, ini lah pendapatan yang anda boleh jana jika benar-benar dah mahir dalam forex.

Testimoni ini diperolehi dari laman web rasmi Teknik Forex Sebenar.

Jika anda berminat nak belajar jana duit lumayan dari forex, saya menyarankan supaya belajar dari guru yang sudah terbukti keupayaannya seperti Tuan Khalid Hamid, Teknik Forex Sebenar. Klik di sini untuk melawat laman rasmi Teknik Forex Sebenar.

1

Falsafah Forex Yang Jelas Untuk Menang

Louis-Van-Gaal-Press-ConferenceLouis Van Gaal, jurulatih Manchester United pernah ditanya bagaimana beliau akan membina semula pasukan Manchester United yang pada ketika itu sedang di ambang kehancuran di sebabkan bekas jurulatih David Moyes.

Jawapan beliau ringkas: “Saya akan menerapkan falsafah baru ke dalam pasukan Manchester United”..

Manchester United kini berada di tangga ketiga English Premier League, 8 mata di bawah Chelsea, pendahulu liga.

Falsafah baru Van Gaal nampaknya berjalan dengan lancar.

Forex pun sama juga. Anda perlu falsafah yang terbukti untuk MENANG.

Teknik dan taktik penting tetapi tetapi tanpa falsafah yang jelas, anda tak akan berjaya dalam Forex.

Jika anda berminat, saya akan utarakan falsafah Forex yang diamalkan oleh trader-trader forex yang sangat berjaya.

Falsafah Forex Yang Diamalkan Oleh Trader Berjaya

Falsafah Forex No #1: Trader berjaya sentiasa melindungi profit untuk memastikan kejayaan jangka panjang.

Pernah kah anda berada dalam situasi di mana anda sudah berada dalam kedudukan profit, contohnya dah floating profit USD 60? Trade belum close dan anda masih mengharapkan profit lebih tetapi akhirnya, market berubah arah dan anda loss kesemua profit yang anda sepatutnya dah jana?

Anda sepatutnya dah profit USD 60!

Adalah lebih baik anda close trade dan ambil untung pada USD 60..

Ingat ye, lindungi profit anda!

Falsafah Forex No #2: Trader berjaya sentiasa trade dengan risiko yang kecil untuk menjana pulangan yang besar.

Tau tak kenapa ramai forex trader gagal?

Jawapannya: Kebanyakan trader suka ambil risiko besar untuk mendapat pulangan yang kecil.

Perlakuan ni memang tak logik tetapi ini lah realitinya.

Banyak trader yang saya kenal tak trade guna stop loss. Ada pula yang trade guna stop loss tetapi risiko 50 peratus dari modal.

Memang tak hairan lah kenapa boleh selalu loss.

Salah satu konsep penting yang anda akan belajar jika anda join Teknik Forex Sebenar adalah Risk To Reward Ratio. Bagaimana nak menilai risiko sesuatu trade dan potensi pulangan yang bakal anda dapat.

Jangan ambil risiko lebih dari 3 peratus dari modal.

Dalam forex, loss tu memang perkara biasa. Yang penting, biar lah jumlah loss tu kecil berbanding jumlah profit anda.

Falsafah Forex No #3: Follow The Trend.

Dalam Forex, trend adalah kawan anda. Oleh itu, anda harus mengikut trend semasa.

Jika trend sedang naik, anda harus bersedia untuk BUY,  dan jika trend sedang turun, anda harus bersedia untuk SELL.

Soalan: Bagaimana nak tahu samada sesuatu trend itu akan berterusan atau tamat?

Jawapan: Dengan mengkaji bentuk isyarat candlestick yang terbentuk.

Klik di sini untuk panduan lengkap baca candlestick

Falsafah Forex No #4: Kebanyakan trader berjaya yang saya kenal mengamalkan Price Action Trading apabila trade Forex.

Trader-trader berjaya yang mengamalkan price action trading:

Nial Fuller (Otai Forex Australia), Chris Lee (Pip Mavens), Jimmy Wong (JF Lennon) dan Khalid Hamid (Teknik Forex Sebenar).

Sila klik kat sini jika anda nak belajar price action forex trading dalam Bahasa Melayu.

Ok, sampai di sini sahaja blog post dari saya. Di artikel yang akan datang, saya akan bongkarkan satu strategi forex yang sangat mudah untuk dilaksanakan berdasarkan falsafah forex yang dibincangkan hari ini..So stay tuned!

Sentiasa ingin membantu,

Sifu Forex

P.S. Jika anda nak tau, saya trade Forex guna broker FXPRIMUS. Bagi saya, FXPRIMUS adalah antara forex broker terbaik di Malaysia. Klik di sini untuk info lanjut tentang FXPRIMUS.

0

Pendapatan Pasif Dari Forex

11792567-kiyo-trumpSaya adalah peminat hasil tulisan Robert Kiyosaki. Saya gemar membaca buku-buku yang beliau tulis dan falsafah beliau tentang kekayaan, duit, pengurusan kewangan dan perniagaan.

Jika anda pernah membaca buku-buku beliau, anda pasti akan menangkap satu tema yang sering beliau utarakan iaitu berkaitan pendapatan pasif dari aset.

Robert Kiyosaki menjadi kaya-raya dengan menjual buku beliau, Rich Dad Poor Dad tetapi sebelum beliau menjadi betul-betul kaya, Robert memang dah bebas dari segi beban kewangan (financial freedom).

Dalam buku Retire Young, Retire Rich, beliau mendedahkan bahawa pada masa beliau nak resign dari kerja, pendapatan tahunan yang diperoleh adalah USD 80,000. Duit tersebut diperolehi tanpa membuat sebarang pekerjaan. Maksudnya, duit itu adalah pendapatan pasif dari aset (portfolio hartanah) yang dia miliki..wow!

Apakah Itu Aset?

Aset adalah sesuatu yang boleh menjana pulangan yang menguntungkan untuk diri secara konsisten.

Jika anda penghibur, suara anda adalah aset. Wajah yang cantik adalah aset.

Jika anda mempunyai perniagaan sewa kereta, kereta anda adalah aset.

Seorang kenalan saya merupakan seorang pengusaha homestay/motel. Beliau mempunyai sebuah rumah dengan 10 bilik kecil. Pendapatan seharian beliau boleh mencecah RM 3000 sehari jika semua bilik penuh. Bilik-bilik kecil ini adalah aset bagi beliau. Dengan kerja yang sedikit, beliau dapat menjana pendapatan yang agak besar.

Persoalan penting yang anda perlu tanya diri sendiri adalah, apakah aset-aset yang anda miliki yang boleh gunakan untuk menjana pendapatan?

Secara peribadi, saya ada beberapa aset yang boleh menjana duit konsisten untuk saya dan seisi keluarga.

Salah satu aset saya yang terpenting adalah kemahiran Trade Forex.

Forex trading merupakan kemahiran yang sangat-sangat berharga bagi saya. Kemahiran ini membolehkan saya untuk menjana pendapatan 5-angka setiap bulan dengan kerja yang sangat sedikit (1 hingga 2 jam sehari sahaja).

Rutin Harian Sebagai Forex Trader

Ini rutin harian saya sebagai forex trader:

1. Bangun pagi minum kopi :-)

2. Buka laptop.

3. Baca news penting kat Forex Factory.

4. Baca dan kaji ulasan dan analisis trader-trader dalam Secret Group Teknik Forex Sebenar.

5. Kaji pair-pair yang berpotensi memberi profit besar. Saya cuma akan pilih pair yang mampu beri sekurang-kurangnya 80% peluang untuk sukses dan profit.

6. Catur trading strategi.

7. Laksanakan trading strategi.

8. Selesai.saya

Saya cuma ambil 2 hingga 3 jam sehari untuk melaksanakan semua aktiviti di atas. Saya perlu ingatkan anda juga bahawa saya tak trade setiap hari. Saya cuma akan trade apabila market sedang aktif dan apabila setup atau isyarat profit yang dikehendaki muncul.

Disamping itu, saya juga menyimpan satu journal untuk mencatit benda-benda penting yang mungkin terlepas pandang semasa membuat analisis.

Saya tak trade secara full-time. Saya cuma part-time forex trader. Namun begitu, pendapatan yang saya perolehi dari Forex sudah mencecah 5-angka sebulan…jauh melebihi kerja sepenuh masa kebanyakan orang.

Pendapatan Forex saya juga telah membolehkan saya untuk membeli sebuah kereta baru seperti yang anda boleh tengok kat bawah:

Kereta baru sa

Kereta baru saya hasil trade forex

Ilmu Forex mampu untuk memberikan hidup yang anda ingini..

Bagaimana Dengan Anda?

Anda boleh pilih untuk “stay where you are”..Berpuas hati dengan apa yang anda dah miliki..dengan gaji dan pendapatan anda sekarang..bekerja dari pukul 9 sehingga 5.

Atau..

Anda boleh menyertai saya dalam dunia baru Forex..Dunia yang menjanjikan “Financial Freedom”.

Buat duit guna laptop dari rumah, berkerja ikut suka hati anda..unlimited income!

Your life, your choice!

Jika anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut cara untuk menjana pendapatan 5-angka setiap bulan dengan Forex, saya nak mempelawa anda untuk download panduan forex percuma kat sini: Klik di sini untuk download panduan Forex percuma

Panduan ini percuma merupakan preview kepada Teknik Forex Sebenar. Anda juga akan mendapat Forex Newsletter mingguan yang memberi nasihat dan tips untuk membuat profit dari forex. Semuanya PERCUMA!

0

Bagaimana Anda Boleh “Berjaya” Dalam Forex?

successBlog post saya sebelum ini membincangkan tentang kenapa orang boleh rugi dalam Forex. Dalam segmen ini pula, saya akan berbincang tentang bagaimana anda boleh berjaya dalam Forex. Definisi berjaya di sini bermaksud trader yang membuat konsisten 5-angka dan 6-angka setiap bulan.

Sebagai admin blog ini, saya mempunyai kelebihan dari segi kenalan..Saya dapat berkenalan dengan ramai trader. Ada trader yang dah sampai tahap otai atau MASTER/EXPERT dan ada juga yang masih lagi newbie. Daripada perkenalan ini, saya dapat membuat beberapa perbandingan antara trader-trader yang sudah berjaya dan trader-trader yang selalu rugi, selalu loss.

Jika anda nak berjaya dalam Forex, anda HARUS mencontohi trader-trader yang sudah berjaya.

Saya pernah membaca ungkapan seorang yang bijaksana. Ianya dalam Bahasa Inggeris:

“Success leaves clues”

Apakah “Clue-Clue” Yang Ada Pada Forex Trader Berjaya?

1. Forex trader yang berjaya seperti pengasas Teknik Forex Sebenar, Khalid Hamid, Nial Fuller, otai forex dari Australia dan trader-trader yang lain semuanya gemar membaca buku kewangan berbentuk motivasi. Saya kenal Khalid Hamid secara peribadi dan saya tahu bahawa beliau amat gemar buku-buku yang ditulis oleh Robert Kiyosaki. Buku-buku sebegini membuka minda, memberikan ilmu kewangan yang betul dan memberi motivasi untuk terus berusaha meningkatkan pendapatan melalui Forex dan saluran-saluran lain.

2. Forex trader berjaya berfikiran jangka panjang dan ini jelas ditunjukkan dalam cara mereka trade. Trader-trader berjaya tak akan trade time frame pendek seperti 1 minute dan 1 hour. Mereka selalunya akan trade pada time frame yang lebih panjang seperti 4 hour chart, daily dan weekly. Mereka berfikiran sangat konsevatif dalam penggunaan wang dan dari segi risiko yang diambil dalam pasaran.

Jika newbie dan trader yang selalu margin call (total loss!!) gemar ambil risiko yang besar sehingga ada yang sampai risiko 50 peratus dari modal, trader-trader yang bergelar otai ni selalunya akan ambil risiko yang kecil dan mereka akan SELALU set stop loss.

Prinsip yang dipegang oleh trader berjaya adalah:

“Biar kalah trade, yang penting modal masih ada” dan “Trade only when your trading edge is present”.

3. Forex trader yang berjaya tak suka buang masa. Memandangkan masa itu EMAS, mereka akan mengambil inisiatif untuk mengurangkan masa untuk membuat sesuatu. Contohnya, semasa trade, mereka tak gemar duduk depan komputer lama-lama. Mereka menggunakan kaedah trading “set and release”. Set pending order, set stop loss..siap. Tak perlu lagi membelek-belek chart. Mereka percaya dengan analisis yang dibuat.

4. Semua forex trader berjaya yang saya kenal mempunyai GURU atau MENTOR yang mengajar mereka cara untuk trade dengan betul. Guru atau mentor ni tak semestinya face to face. Ada yang berguru melalui buku dan video, dan ada yang berguru melalui kelas.

Saya nak tekankan di sini bahawa forex forum di Internet bukan guru. Anda tak akan dapat nasihat yang baik dari forum. Jika ada nasihat yang bernas pun, biasanya, ia akan ditenggelami nasihat-nasihat dari orang-orang yang mempunyai agenda untuk menyesatkan dan memberikan info yang salah.

jika anda SERIUS nak berjaya dalam Forex, anda harus mula dengan mencari guru forex yang BERKALIBER untuk membimbing anda trade cara betul!

“Don’t Leave Your Financial Future to Chance!”

P.S. Jika anda nak BERJAYA dalam Forex, anda perlu panduan untuk trade dan untuk menjana pendapatan konsisten dari Forex. Panduan yang saya akan rekomen pada anda merupakan KURSUS PENUH yang akan mengajar anda trade Forex dari A ke Z.

Anda akan diajar melalui panduan PDF, video, bimbingan melalui Facebook Group Rahsia dan peluang untuk bertanya melalui email dan juga group.

Kelas Forex pun disediakan untuk pelajar-pelajar yang nak bimbingan lebih.

Panduan yang saya maksudkan di sini adalah Teknik Forex Sebenar oleh Khalid Hamid. Khalid Hamid merupakan seorang trader yang saya percaya sudah bergelar jutawan. Beliau menjadi kaya oleh kerana Forex. Saya percaya anda akan mendapat banyak ilmu jika berguru dengan beliau. Sila klik di sini untuk info lanjut.

1

Kenapa Anda Boleh Rugi Dalam Forex?

Dalam email yang saya hantar sebelum ini, saya bercerita tentang kawan trader yang jana 120 USD dalam 24 jam.

Cuba teka?

Saya mendapat update akhirnya beliau loss semua profit yang dikumpul pada keesokan harinya..Kesemuanya 150 USD!

Profit yang dijana loss, modal pula berkurang 30 USD.

Sebenarnya, kawan saya ini boleh cut loss semasa trade berada pada -70 USD tetapi bak kata pepatah orang putih:

“Old Habits Die Hard”

Sifat tamak dan terlalu yakin mengaburi logik dan common sense.

Akhirnya, beliau loss.

Persoalannya, kenapa kawan saya ini boleh rugi walaupun pada awalnya, beliau dah profit?

Jom kita kaji beberapa sebab benda ini berlaku. Anda boleh ambil ini sebagai pengajaran supaya tak mengulangi kesilapan ini dalam trade anda.

Pemikiran Tak Rasional Semasa Trading

Kadang-kadang, trader boleh bertindak tak rasional semasa trading. Apabila difikirkan semula, keputusan yang dibuat memang tak masuk akal tetapi keadaan sangat berlainan apabila anda sedang trade.nya,

Ada trader yang tak sanggup menerima loss dan akan berpegang kepada floating loss walaupun trend sudah berubah ataupun apabila suda jelas, analisis yang dibuat silap.

Dalam kes kawan saya ini, dia boleh cut loss dan cuma rugi 70 USD. Jika itu yang dibuat, beliau masih lagi net profit 50 USD. Benda ini masih ok. Malangnya, kawan ini tak dengar nasihat saya dan meneruskan floating loss sehingga lah sampai tahap 150 USD loss.

Bagaimana Untuk Mengelakkan Perkara Ini Berlaku Kepada Anda?

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku kepada anda, anda perlu berpegang teguh kepada Trading Plan yang anda dah tulis.

Anda perlu mengamalkan disiplin menulis pelan anda dalam trading journal. Anda juga perlu sentiasa mengawasi diri dan emosi anda semasa trading. Anda perlu tetapkan jumlah maksimum yang anda sanggup loss dalam satu trade dan terus cut loss jika jumlah itu dah dilepasi. Money management dan pengawalan emosi diajar dalam Teknik Forex Sebenar.

Dalam kes kawan saya tadi, sepatutnya beliau cut loss apabila amaun sudah sampai USD 10. Tak perlu tunggu sehingga loss USD 70 dan tak perlu tunggu sehingga loss USD 150.

Yang penting, anda masih ada modal untuk trade.

Selamat Maju Jaya Dalam Forex!

Sifu Forex

P.S. Jika anda masih tercari-cari Forex Broker yang sesuai untuk trade, saya mencadangkan supaya anda tak ambil masa yang terlalu lama untuk membuat pilihan. Pada pendapat saya, ada beberapa broker yang agak ok untuk trade. Tetapi jika anda nak trade dengan forex broker yang terbaik, anda boleh mencuba broker XM. Sila klik di sini untuk info lanjut tentang mereka.

0

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes